Welke WordPress boekingsplugin moet ik kiezen als zzp’er voor mijn afspraken of reserveringen?

Voor veel zzp’ers, eenmansbedrijven of kleine ondernemingen is het handig als de bezoeker of klant via de website een afspraak kan inplannen of een reservering kan doen. Deze mogelijkheid is erg goed te gebruiken voor bijvoorbeeld advocaten, diëtisten, kappers, therapeuten, tandartsen, makelaars, personal trainers of consultants. Het integreren van een boekingssysteem op een website lijkt misschien moeilijk, maar als je WordPress gebruikt is dit juist erg makkelijk. Wel is het handig om te weten welke boekingssysteem het beste bij u onderneming hoort. hieronder beschrijf ik twee verschillende boekingssystemen die elk zijn voor- en nadelen hebben.
Deze boekingsystemen worden in WordPress als een plugin aangeboden door diverse onafhankelijke ontwikkelaars zogenaamde derde partijen. Lees hier meer over wat Plugins zijn en wat ze doen
startbooking-plugin

1) Startbooking

Jaarlijkse abonnementskosten van $75 voor gebruik van 1 website

Startbooking is een overzichtelijke boekingsplugin met een interface en instellingsmogelijkheden die voor iedereen erg gebruiksvriendelijk zijn. Je kunt de boekingskalender werkend op de pagina krijgen door een shortcode te gebruiken op elk gewenste pagina. Helaas is er geen mogelijkheid om de kalender bijvoorbeeld in het Nederlands te zetten, deze instellingen zijn er vooralsnog niet. De dagen en maanden zullen in het Engels blijven. De plugin werkt goed samen met de vertalingsplugin locotranslate. Hiermee kunnen de meeste teksten/kopjes en andere instellingen naar het Nederlands vertaalt worden. De datumnotatie en kalender uivoering zijn helaas niet met op te lossen met locotranslate.

Instellingen

Ook is er geen mogelijkheid om de 24-uurs notatie voor de tijd in te stellen naar bijvoorbeeld 14:30 uur, dit blijft helaas op 02:30 pm staan. De beschikbare tijden voor de klant (degene die een afspraak gaat inplannen) is erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, welke gedaan wordt op de website van startbooking. Je kan de gehele werkweek gemakkelijk instellen en dit geld wel gelijk voor alle weken. Dus mocht je schema bijvoorbeeld wekelijks anders moet dit wel per week aangepast worden. Je kan beschikbare tijden (begin en einde) per dag instellen voor de gehele dag. Je kan sommige uren op de dag, maar ook hele dagen waar je niet beschikbaar ben blokken voor de gebruiker. Als de gebruiker de gegevens invult en op versturen klikt dan genereert de plugin automatisch een bevestigingsmail voor de gebruiker als jezelf ook een mailtje binnenkrijgt van startbooking (nieuwe reservering). De reservering komt dan automatisch in je startbooking kalender te staan. Eventueel kan je ook de boeking annuleren of verzetten. De mailtjes kan je en mocht je dat willen aanpassen naar je eigen stijl in je startbooking account.

Google Calender & Stripe

De boekingen kan je vervolgens gemakkelijk laten connecten met Google Calender om de boekingen in je agenda te zetten. Mocht je wil dat klanten van te voren moeten betalen dan kan dit ingesteld worden. Er moet dan wel een account aangemaakt worden bij het online betaalplatform Stripe.

Plus/min punten

+ gebruiksvriendelijk
+ simpel
+ Google Calender integratie
– geen Nederlandse kalender en uren
– bij onregelmatige werkuren is geen mogelijkheid om 2 weken vooruit te plannen

Meer informatie

Ga hier naar de startbooking website voor aanschaf of voor meer informatie

booking calender wordpress plugin

2) Booking calender (door wpdevelop, oplugins)

Personal version is gratis, maar voor deze review is gekozen voor de Small Business versie ($101,62 eenmalige kosten met korting normale prijs $135,50)

Booking Calender is een van de meest gebruikte boekingsplugin die er is. De reguliere versie is gratis te downloaden, dit is wel de uitgeklede versie. Mocht je meer opties willen dan dien je hiervoor te betalen. Booking Calender heeft 3 verschillende betalende versies, met iedere versie meer uitgebreidere opties dan de andere. Voor deze review is gekozen voor de Small Business versie omdat deze qua mogelijkheden dicht in de buurt van de Startbooking plugin zit. Met deze betalende versie is het namelijk mogelijk om de uren te specificeren en met betaalde boekingen te werken. er hoeft geen connectie te hoeven gemaakt met de online account van Booking Calender. Alle instellingen worden binnen WordPress gedaan, je hoeft dus niet je account te koppelen aan de plugin.

Instellingen

De kalender wordt automatisch in het Nederlands gezet met de juiste datum notatie, hier hoef je dus geen speciale vertalingen te maken naar het Nederlands. De interface van de plugin is wat ingewikkelder dan de Startbooking plugin, je hebt hier eventjes voor nodig om door te hebben hoe deze plugin in elkaar zit. Gelukkig heeft de ontwikkelaar van de plugin hierin voorzien, en heeft daarom diverse instructie videos beschikbaar die direct afgespeeld kunnen worden. De plugin heeft menuitems namelijk Boekingen, Eigen boekingen, hulpmiddelen en Instellingen. Ten eerste op het gedeelte boekingen zie in een overzicht wat de status en welke boekingen je hebt lopen. Ten tweede Eigen boekingen kan jezelf boekingen toevoegen en bij hulpmiddelen kan je de dienst definieren die je aanbied. Tenslotte kan je bij de instellingen het geheel volkomen customizen zoals het uiterlijk van de kalender, de tijd en datum notatie, emails en de beschikbare tijden.

Google Calender, Stripe en PayPal

De boekingen kan je vervolgens laten connecten met Google Calender om de boekingen in je agenda te zetten. Mocht je wil dat klanten van te voren moeten betalen dan kan dit ingesteld worden. Er moet dan wel een account aangemaakt worden bij het online betaalplatform stripe en er kan tevens Paypal ingesteld worden als betaalmiddel.

Plus/Min punten

+ Alles opties vallen in te stellen
+ Eenmalige kosten
+ Up te graden naar uitgebreidere versie mocht dat nodig zijn
+ Google Calender integratie
+ Volledig in WordPress in te stellen
– Niet gebruiksvriendelijk/ onoverzichtelijk

Demo en Aanschaf

Bekijk hier de demo van de Booking Calender Small Business
Schaf hier de Booking Calendar Business Small (single site usage) version

Conclusie

Startbooking en Booking Calender zijn twee zeer handige tools waarbij je als zzp’er heel goed kan gebruiken. Startbooking is goed te gebruiken als je niet te veel tijd en energie wilt steken in het instellen van de plugin. Deze plugin is opgezet met de eindgebruiker in het achterhoofd en niet de ontwikkelaar. Tevens moet de Engelse taal geen belemmering zijn als je deze plugin gebruikt voor datum en tijd notatie. Misschien bij de volgende update is deze wel beschikbaar. Bij de Booking Calender plugin ben je eerst even bezig om de interface door te hebben en ben je langer bezig om alle instellingen zo te krijgen zoals jij dat graag wilt. Eenmaal ingesteld werkt het super en is tevens in het Nederlands.

Nieuwe WordPress websites, met de bovenstaande WordPress plugins laten ontwerpen?

Bel: +31 (0)6 18 51 13 80 of mail: [email protected]