Weet je niet zeker of Elementor WordPress-paginabuilder de juiste keuze voor je is? Lees dan dit onderstaande artikel. Kort samengevat, Elementor is een gratis, intuïtieve en gebruiksvriendelijke plug-in voor het maken van visuele (web)pagina’s in WordPress. Het werkt met elk mogelijk WordPress thema nauwkeurig samen. Je kan de meegeleverde pagebuilder gewoon op je website laten staan en naast elementor laten draaien. Je bewerkt de pagina’s namelijk rechtstreeks vanuit de front-end. Tevens kan je ervoor kiezen om het hello thema van elementor te gebruiken. Je krijgt met elementor gewoon meer opties en uitgebreidere functies dan met de meeste pagebuilders en bovendien heb je geen HTML / CSS / PHP / codeervaardigheden nodig. Als je je website wilt upgraden met meer geavanceerdere functies en mogelijkheden dan de reguliere pagebuilders bieden, is Elementor een goed alternatief. Hieronder een uitgebreidere uitleg waarom dit zo is.
WordPress drag and drop pagebuilders
Een WordPress drag drop pagebuilder wordt vaak bij een WordPress thema meegeleverd. Door de drag and drop feature vergemakkelijken deze pagebuilders het bouwen van pagina’s en andere elementen van je website. Voorbeelden van populaire pagebuilders zijn o.a. Visual composer, divi pagebuilder, WPBakery Page Builder, themify builder en beaver builder.
Elementor is relatief een nieuwe losstaande plugin die vrij te downloaden en te gebruiken is. Deze is te gebruiken bij elk mogelijke WordPress website en WordPress Thema. Ondanks al deze concurrentie is elementor in relatief korte periode zeer populair geworden.
Front-end pagina-ontwikkelaar
Met de front-end pagina-designer van Elementor is wat je ziet wat je krijgt. Dat betekent dat de versie die je ziet in elementor interface, is wat je bezoekers precies ook te zien krijgen. De visuele interface maakt vele slimme handelingen mogelijk zoals:
- Snellere bewerkingen;
- Elementen slepen en neerzetten;
- Controle over de positionering van inhoud;
- Uitlijning van randen of marges;
- Geavanceerde widgets;
- Mogelijkheid om binnen de live-ruimte de hele structuur van de site te omzeilen
Blokken en sjablonen
Er is een uitgebreide bibliotheek met volledig aanpasbare blokken en templates. Als je klaar bent met het opmaken van een blok(ken) of pagina(s), kunt je deze gemakkelijk als template(s) opslaan en deze ook voor de invulling voor andere pagina’s en blokken gebruiken.
Mobielvriendelijkheid
Het is gemakkelijk de pagina’s en andere elementen van de website passend te maken voor mobiel. In de elementor interface ga je hiervoor naar het bureaubladpictogram en Klik hierop. Deze is te vinden naast de knop Publiceren. Hier verschijnt onder andere dan de mobiele bewerkingsmodus, en klik hierop vervolgens om de mobiele elementen aan te passen. Hier kun je bijna alles aanpassen om de pagina’s mobielvriendelijk te maken. Het heeft overigens geen invloed op je wijzigingen in de desktopmodus. Deze functie zorgt ervoor dat je website 100% responsive is voor de mobiele bezoekers, ongeacht welke smartphone ze gebruiken.
In-line tekstbewerking
De Elementor-plug-in biedt eindeloze mogelijkheden voor aanpassingen aan je WordPress-sites. Een van de handige mogelijkheden is de inline tekstbewerking. Je kunt namelijk rechtstreeks de teksten in de frontend van de pagina preview ruimte schrijven.
Dit maakt het schrijven of bewerken van inhoud extra snel en eenvoudig voor bijvoorbeeld landingspagina’s en blogposts. Je kunt in deze interface ook je lettertype aanpassen, de beschikbare Google-lettertypen gebruiken, schaduw toevoegen, drop-cap inschakelen, aangepaste Typekit toevoegen en nog veel meer.
De inline tekst bewerker is erg handig bij de volgende werkzaamheden.
- Spelfouten corrigeren of bewoordingen wijzigen in huidige inhoud
- Lange blogposts maken
- Optimalisatie van de landingspagina
Thema Flexibiliteit
Je bent niet gebonden om met de meegeleverde page builder van je WordPress-thema te blijven werken. De meeste gebruikers zijn gewent aan de interface van thema’s zoals Astra, Hestia, Ocean WP en Generate Press en vinden het prettig om hiermee te blijven werken. De flexibiliteit van de plugin zorgt ervoor dat Elementor werkt met elk WordPress thema samen zonder dat er foutmeldingen ontstaan. Je kan dus zorgeloos je favoriete thema blijven gebruiken
Hello WordPress thema van elementor
Elementor levert namelijk ook een eigen thema genaamd Hello. Dit thema is uitermate geschikt voor gebruikers die niet gebonden zijn aan een vast thema en vanaf nul een template willen opbouwen. Dit is thema met een gratis leeg canvas dat geen codering nodig heeft en goed werkt. Met hello kan je in zijn geheel een website opbouwen, waaronder je eigen header en footer.
Volledige revisiegeschiedenis
Je kunt op elk moment teruggaan naar een van de vorige versies van je webbouw proces, mocht je toch beslissen dat je bepaalde wijzigingen ongedaan wilt maken. Met de plug-in kunt je alle invoer / wijzigingen opslaan, zodat je snel naar een oudere versie kunt terugkeren wanneer dat nodig is.
Prijsstelling
Elementor is gratis en open-source, en in feite is 90% van alle functies beschikbaar in het gratis abonnement. Het is gratis te installeren vanuit de WordPress-plug-in bibliotheek of de officiële Elementor-site. Het Pro-plan geeft je een aantal extra’s die nodig zijn voor de meeste professionele webdesigners.
De prijsstructuur van Elementor is als volgt:
- Gratis versie (niet alle opties beschikbaar)
Premium versies
- Persoonlijk: US $ 49 / jaar voor 1 site
- Plus: US $ 99 / jaar voor 3 sites
- Expert: US $ 199 / jaar voor 1.000 sites
Als je maar één website hebt om te bouwen of te onderhouden, is het persoonlijke plan prima. Maar als je een professionele websitebouwer bent, zou het Expert-plan prima geschikt zijn.
Begin met de gratis versie
Een groot voordeel is dat je niet met de Pro-versie hoeft te beginnen, maar gewoon met de gratis versie kan te starten. Als je eenmaal tevreden bent en de functies van elementor onder de knie hebt, kan je je workflow maximaliseren door up te graden naar de premiumversie. Je krijgt bij de premiumversie ook een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie en aantrekkelijke verlengingskortingen. Bekijk op de Elementor-website welke elementen allemaal je bij elk plan krijgt.
Haal meer uit de pro versie van elementor
Elementor valt op door zijn feature-rijke gratis versie, dat meer dan voldoende is voor persoonlijke en zakelijke WordPress-websites. De gratis versie van Elementor biedt functies die voor iedereen meer dan voldoende zijn om een fatsoenlijk functionele site te maken. Maar de Pro-versie gaat een stapje verder en biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden vooral handig voor een professionele designer.
Thema-aanpassing
De Theme Builder geeft je meer controle over het ontwerp van je site. Je kunt onder andere de volgende elementen verwachten bij de premium versie
- Unieke kop- en voetteksten maken;
- Dynamische en op maat gemaakte sjablonen maken;
- Dynamische widgets gebruiken;
- Lay-outs op maat gebruiken;
- Zoekresultaten of 404-pagina’s maken
- Templates voor elk bericht omzeilen.
Extra modules
De meer dan 90 extra modules helpen je essentiële elementen van je website te creëren, waaronder blogposts, formulieren, koppen, prijslijsten, WooCommerce, voortgangsbalken, deelknoppen, recensies en meer.
Pro-templates
Meegeleverd wordt een selectie van hoogwaardige en professionele premiumtemplates. Je kunt er gemakkelijk meerdere importeren en zelfs de kernelementen personaliseren zoals je dat wilt.
Handige widgets
Het zijn de professionele widgets die het bouwproces van je website extreem snel en krachtig maken. U kunt de standaard- of premiumwidget gebruiken om de functionaliteit van je site te verbeteren. Elementor Pro-widgets geven je meer autoriteit en toegankelijkheid om professionele WordPress / WooCommerce-sites te bouwen. Global Widgets zijn bijvoorbeeld een geweldige manier om een specifieke widget aan te passen die op meerdere plaatsen van de site wordt getoond.
Restrict user access
Het is niet erg professioneel en erg lastig als klanten of medewerkers de zaak in handen nemen door modules/elementen van de website gaan veranderen of ergens anders neer zetten. Andere auteurs kunnen ook per ongeluk de site-elementen deleten en zo de werklast van de ontwikkelaar vergroten. Je kunt dit met de user access gemakkelijk wijzigen. Als admin kan je andere auteurs of gebruikers op de site rechten toekennen wat ze bijvoorbeeld wel of niet kunnen aanpassen. Hierdoor voorkom je dat elementen zonder je toestemming worden verplaatst.
Pro-updates en ondersteuning
Het Elementor-team voegt regelmatig fixes en functies toe die alleen beschikbaar zijn voor de Pro-abonnees. Dit is bovenop de 24/7 ondersteuning van het elementor team als je ooit ergens in elementor vastloopt. Je krijgt ondersteuning via op tickets gebaseerde e-mails. Instructies en YouTube-tutorials zijn andere voordelen die je helpen om antwoorden op problemen op te lossen in Elementor.
Pro-integraties
Diverse integraties mogelijkheden zijn er met marketingapps van derden zoals MailChimp, HubSpot, ActiveCampaign, Drip en Zapier.
Elementor-licenties
Als je Pro-licentie na 1 jaar verloopt en je niet hebt verlengd, verlies je de toegang tot de meeste Pro-functies, ondersteuning en toekomstige updates. Echter je kunt gewoon nog steeds reguliere elementormodules, functies voor het maken van thema’s, pop-upfuncties, enzovoort blijven gebruiken. Het is dan ook aan te raden om tijdig je pro licentie te verlengen, zodat je deze pro functies niet verliest.
Elementor: wat is er goed aan?
- Live voorbeeld
- Geen beperkingen voor WP-blokeditor
- Intuïtieve interface voor slepen en neerzetten
- Technische knowhow niet nodig
- Sjablonen van hoge kwaliteit
- Handige videogidsen
- Krachtige pop-upbouwer
- Behoorlijke selectie van elementen
- Uitgebreide mobiele reactiesnelheid
- Theme Builder voor geavanceerde aanpassingen
- Regelmatige updates
- Systeem wordt er niet door vertraagd
Elementor: wat is er niet goed aan?
- Kan gratis en betaalde sjablonen niet filteren
- Detecteert geen niet-compatibele functies
- Enkele handige functies ontbreken
- Add-ons van derden veroorzaken problemen
Wees geduldig met elementor
Misschien is het in eerste instantie een beetje een uitdaging om het werken met elementor onder de knie te krijgen. Als je geduld oefent en je de functies onder de knie hebt, zul je zeker enthousiast zijn over de mogelijkheden die elementor allemaal biedt.
Doelgroep
Elementor zal echter niet voor iedereen een geschikte keuze zijn, dus voor wie is het in wezen bedoeld?
De gratis versie is prima geschikt voor bloggers en contentbeheerders. Het is tevens geschikt voor beginnende designers, omdat je van alle page builders de meeste flexibiliteit krijgt. En de pro versie is prima te gebruiken voor de professionele webdesigner.
Meest geavanceerde pagebuilder op de markt
Elementor is de meest geavanceerde en gratis paginabuilder momenteel op de markt. Hierdoor kan je het uiterlijk van je WordPress-site aanzienlijk meer optimaliseren en customizen dan enig andere pagbuilder. En hiervoor heb je helemaal geen kennis van CSS of PHP nodig.
Meer weten over Elementor?
Rickid webdesign is een webdesigner die gespecialiseerd is in het bouwen van webshops in WordPress en WooCommerce combinatie met de Elementor pagebuilder. Wil je een website beginnen met elementor maar je weet niet hoe? Neem contact op met Rickid Webdesign! Rickid geeft je praktische informatie over Elementor plugin. Tenslotte kan Rickid je een volledige inventaris geven van de tools die je nodig hebt voor je project. Wil je het project toch uit handen geven? Rickid kan je dan helpen en bovendien een offerte en tijdsinschatting geven bij het bouwen van uw nieuwe website met Elementor. Neem vandaag nog contact op met Rickid!
Downloaden elementor
Je kunt de gratis elementor plugin downloaden via de elementor website of via de wordpress repository. Via de elementor website kan je ook metteen de pro versie aanschaffen.